Na pewno wiele razy słyszałeś, że jedzenie zielonych warzyw jest bardzo ważne – ba, my sami o tym pisaliśmy! Liściaste warzywa o głębokim odcieniu zieleni uważane są za najzdrowsze pokarmy na świecie, a zawdzięczają to właśnie przede wszystkim chlorofilowi.

Chlorofil, czyli zielony barwnik roślin, odgrywa kluczową rolę w procesie fotosyntezy. Wiele wskazuje na to, że nie tylko jest niezbędny roślinom do życia, ale także ma dobroczynne działanie na organizm zwierzęcy – w tym ludzki! Poniżej przedstawiamy kilka z jego pozytywnych działań.

Zdrowe oczyszczanie

Toksyny są jedną ze zmór współczesnego świata: są w powietrzu, wodzie, pożywieniu… dosłownie wszędzie! Mamy z nimi kontakt nawet wówczas, gdy czynimy świadome wysiłki, aby ich unikać. Dlatego tak ważne jest oczyszczanie organizmu z nagromadzonych w nim – i stale się gromadzących – szkodliwych substancji, a w tym właśnie może pomóc nam chlorofil. Wiąże on toksyny w ciele, dzięki czemu są one wydalane, a nie przyswajane, co wspomaga naturalne procesy oczyszczania organizmu.

Bogactwo antyoksydantów

Chlorofil chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, czyli cząsteczek, które uszkadzają DNA – co prowadzi, między innymi, do starzenia się komórek. Można więc bez wielkiej przesady powiedzieć, że chlorofil do picia jest, ni mniej, ni więcej, tylko eliksirem młodości!

Łatwiejsze odchudzanie

Wyniki badań wskazują, że chlorofil może odgrywać pewną rolę w tłumieniu uczucia głodu oraz regulowaniu poziomu cukru w organizmie – a to właśnie gwałtowne skoki i spadki poziomu cukru są, jak wiadomo, jedną z przyczyn nadmiernego objadania się i wilczego głodu.

Odkwaszony organizm

Nieprawidłowe odżywianie powoduje, że nasze organizmy są mocno zakwaszone: a to z kolei prowadzi do licznych zaburzeń, w tym do uogólnionych stanów zapalnych, chorób serca, podwyższonego ciśnienia, chorób stawów i wielu innych dolegliwości. Chlorofil podnosi pH organizmu, co nie tylko chroni go przed wymienionymi wyżej schorzeniami, ale także ułatwia przyswajanie witamin i składników mineralnych z pożywienia, znacznie poprawiając ogólną kondycję organizmu.

Przyjemniejszy zapach ciała

Na pewno słyszałeś kiedyś, że wegetarianie pachną lepiej niż mięsożercy. To nie przesąd, dieta naprawdę wpływa na naturalny zapach wydzielany przez nasze ciała! Przyjemny zapaszek roślinożercy zawdzięczają między innymi temu, że spożywają więcej chlorofilu niż inni ludzie. Regularne przyjmowanie chlorofilu pomaga złagodzić nieprzyjemne wonie ciała – a przy okazji pomaga zminimalizować problemy ze wzdęciami i zaparciami, co też pośrednio wpływa na zapachy…

Przeciwdziałanie anemii

Badania sugerują, że zmodyfikowana forma chlorofilu, chlorofilina, dzięki swojej szczególnej budowie chemicznej, może być skuteczna w uzupełnianiu poziomu żelaza w organizmie – a tym samym w przeciwdziałaniu i leczeniu anemii.

Chlorofil: zielone lekarstwo na (prawie) wszystko?

Chlorofil ma szereg pozytywnych właściwości pomagających nie tylko zapobiegać problemom zdrowotnym, ale także je leczyć. Wpływa także na ogólną poprawę kondycji: dlatego warto jeść jak najwięcej zielonych warzyw, które zawierają bogactwo chlorofilu, albo przyjmować preparaty zawierające tę cenną substancję!