Każdy z nas wie, że nad morze jeździ się między innymi po to, aby „nałykać się jodu”, który na terenach nadmorskich występuje w powietrzu w znacznym stężeniu. Z jodem mamy także styczność na co dzień: doprawiamy nasze posiłki wzbogaconą nim solą.

Zazwyczaj wiemy także, że jod jest kluczowy dla prawidłowego działania tarczycy, a wielu spośród nas pamięta pewnie obowiązkowe picie płynu Lugola w latach 80., w czasie paniki wywołanej wybuchem reaktora jądrowego w Czarnobylu. I… cóż, na tym z reguły nasza wiedza o jodzie i jego znaczeniu się kończy.

Skąd jod w solniczce?

Obecność jodu w naszych solniczkach, dziś uznawana za oczywistość, wzięła się stąd, że jeszcze stosunkowo niedawno niedobory tego minerału były szeroko rozpowszechnione, zwłaszcza u dzieci. Brak jodu w pożywieniu wywoływał niedoczynność tarczycy, w tym jej najbardziej charakterystyczny objaw: wole, czyli widoczny przez skórę szyi powiększony gruczoł tarczycowy. Niedoczynność tarczycy jest jedną z przyczyn zmniejszenia odporności, stałego osłabienia i – co szczególnie niepokojące – niedorozwoju intelektualnego.

Zgubne skutki niedoboru jodu

Problemy z tarczycą, najczęściej kojarzone z niedoborami jodu, to tylko początek kłopotów, które mogą pojawić się w tej sytuacji. Ponieważ tarczyca i wydzielane przez nią hormony odpowiadają za wzrost i rozwój, procesy przemiany materii, napięcie mięśniowe, prawidłową pracę układu mięśniowego, nerwowego i krwionośnego oraz wiele innych aspektów funkcjonowania organizmu, niedobór jodu może doprowadzić do szeregu negatywnych skutków. Wymienić tutaj trzeba objawy takie jak przygnębienie i stałe uczucie zmęczenia i rozdrażnienia, nadwagę i rozregulowanie procesów metabolicznych, a nawet – u kobiet – problemy z płodnością i poronienia.

Kup w Najlepsze Suplementy: Silor+B+J (300 ml), 66 zł
Kup w Najlepsze Suplementy: Silor+B+J (300 ml), 66 zł

Dokąd po jod?

Nad morze, oczywiście! Za sprawą stałego parowania bogatej w jod wody morskiej okolice wybrzeży słyną z wysokiej zawartości tego pierwiastka w powietrzu. Jod można jednak przyjmować nie tylko oddychając nasyconym nim powietrzem (i nie tylko soląc potrawy solą jodowaną!). Wysoką zawartość tego pierwiastka wykazuje także, naturalnie, mięso ryb morskich (warto sięgać szczególnie po te tłuste, takie jak łosoś i halibut – są bogate nie tylko w jod, ale także kwasy tłuszczowe omega-3!) oraz owoce morza, glony i wodorosty. Jod znajdziemy także w jogurtach i kefirach, serze, fasoli i… truskawkach.

Silor+B+J: moc jodu, boru i krzemu

W sytuacji wyjątkowego zapotrzebowania na minerały warto sięgnąć także po preparaty zawierające organiczny jod, takie jak dostępny w naszym sklepie Silor+B+J, który obok łatwo przyswajalnego jodu zawiera także dwa inne bardzo istotne pierwiastki: krzem i bor. Silor+B+J to łatwy, naturalny i – dzięki płynnej, łagodnej dla wątroby formie – bezpieczny sposób na uzupełnienie niedoboru jodu, znacznie szybszy i łatwiej dostępny niż wycieczka nad morze!