Bogaty w wartości odżywcze, naturalny, o wielu cennych właściwościach – oto krótka charakterystyka pyłku kwiatowego. Pyłek poprawia samopoczucie i korzystnie wpływa na funkcjonowanie organizmu. W dodatku pomaga w leczeniu wielu dolegliwości. Mimo wielu zalet, pyłek jest mniej popularny niż miód. Sprawdźmy dlaczego warto go kupić…

Pyłek kwiatowy przypomina różnokolorowe kuleczki. Zbierają go pszczoły i częściowo przetwarzają (mieszają go np. z nektarem lub śliną), by następnie przetransportować pyłek do ula – pyłek, oprócz miodu, stanowi pokarm pszczół. Pszczelarze zakładają specjalne poławiacze i część pyłku trafia do nas.

A jak pyłek kwiatowy trafi do nas, może nam pomóc w wielu dolegliwościach. Zmęczonym dodaje sił witalnych. Wspomaga leczenie anemii, wrzodów dwunastnicy, astmy, poprawia odporność organizmu. Zapobiega miażdżycy, reguluje trawienie, poprawia wzrok…Trudno w to uwierzyć, ale to tylko niektóre dobroczynne właściwości pyłku.

Gdzie można kupić pyłek kwiatowy? W sklepie pszczelarskim, pszczelarsko-spożywczym, w sklepach internetowych, a nawet w niektórych aptekach. Kilogram pyłku to koszt około 60 złotych. Już dwie łyżeczki pyłku dziennie (wymieszanego z miodem lub przegotowaną, ostudzoną wodą) mają pozytywny wpływ na nasze samopoczucie. Pyłek należy przyjmować przed posiłkiem. A przechowujemy go w suchym, zamkniętym naczyniu (np. w słoiku).