Przez wiele lat suplementy na odchudzanie cieszyły się złą sławą. Zamawiane przez Internet z niepewnych źródeł, czasami zawierały składniki nielegalne i bardzo szkodliwe. Na szczęście dzisiaj mamy do wyboru wiele sprawdzonych aptek stacjonarnych i internetowych oraz sklepów specjalizujących się w sprzedaży bezpiecznych i skutecznych suplementów na odchudzanie. Zawierają one w swoim składzie substancje roślinne o udowodnionym naukowo działaniu.
Z tego artykułu dowiesz się:
- jakie są naturalne składniki ułatwiające odchudzanie
- czy suplementy na odchudzanie działają
- czy substancje zawarte w preparatach na odchudzanie są bezpieczne
- jakie składniki są zawarte w suplementach na odchudzanie
Spis treści:
Naturalne substancje stosowane w suplementach na odchudzanie
Przyroda oferuje nam wiele substancji, które w sposób naturalny ułatwiają chudnięcie. Oto wybrane, najczęściej stosowane wyciągi roślinne i naturalne substancje o działaniu ułatwiającym redukcję masy ciała:
1. Ekstrakt z liści zielonej herbaty (Camellia sinensis L.)
Zielona herbata słynie ze swoich właściwości prozdrowotnych. Stosuje się ją w postaci naparu oraz wyciągów zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie na skórę. Jest bogatym źródłem polifenoli, wśród których najbardziej znanym i cenionym jest EGCG – galusan epigallokatechiny. Właśnie na ten składnik przeprowadza się standaryzację wyciągów z zielonej herbaty.
EGCG ma pozytywny wpływ na metabolizm, redukuje także stany zapalne i chroni serce. Czy suplementy na odchudzanie z ekstraktem z zielonej herbaty działają? Badania naukowe udowodniły, że tak → https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26093535 , https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17557985/
Wyciąg ten zwiększa termogenezę, powoduje rozpad tkanki tłuszczowej i zwiększa uczucie sytości po posiłkach.
Korzystne działanie zielonej herbaty na odchudzanie jest spowodowane obecnością katechin i kofeiny.
Pozostałe właściwości ekstraktu z zielonej herbaty to między innymi:
- wspomaganie wydolności fizycznej u sportowców
- korzystny wpływ na naczynia krwionośne – zapobiega miażdżycy, czyli ich zwężaniu
- jest źródłem antyoksydantów, dzięki czemu hamuje starzenie się i wycisza stany zapalne
- pomaga obniżyć poziom cholesterolu i zwiększa poziom “dobrego cholesterolu” HDL https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38034724/
- ma pozytywne działanie u osób narażonych na długotrwały stres, L-teanina zawarta w wyciągu działa łagodnie uspokajająco
- sprzyja procesowi regeneracji komórek mózgowych
- odżywia skórę od wewnątrz, zapewniając jej naturalny blask.
2. Ekstrakt z owoców papryki chili (Capsicum annuum. L.) – kapsaicyna
Kapsaicyna to substancja zawarta w papryczkach chili odpowiedzialna za ich piekący smak. W literaturze opisuje się wiele korzystnych właściwości kapsaicyny dla zdrowia ( https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24246368 oraz https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27899046).
Publikacje naukowe wskazują na pozytywne działanie kapsaicyny w kuracji odchudzającej. Kapsaicyna wpływa na przyspieszenie przemiany materii, a tym samym przyspiesza również spalanie tkanki tłuszczowej. Przyczyna się do utraty tkanki tłuszczowej z brzucha.
Inne korzystne właściwości kapsaicyny to na przykład:
- spowolnienie rozwoju miażdżycy
- obniżanie poziomu cholesterolu
- działanie miejscowe przeciwbólowe przez inaktywację receptorów bólowych
- zapobieganie zmianom neurodegeneracyjnym w mózgu (np. w chorobie Alzheimera)
- działanie przeciwbakteryjne
- działanie zwiększające ukrwienie skóry głowy i stymulacja porostu włosów przy stosowaniu wcierek z kapsaicyną.
3. Piperyna z pieprzu czarnego (Piper nigrum L.)
Piperyna to substancja pozyskiwana z pieprzu czarnego. Ma wiele korzystnych właściwości, w tym również jest składnikiem suplementów na odchudzanie. W organizmie powoduje termogenezę, czyli wytwarzanie ciepła, a co za tym idzie, przyspieszone spalanie kalorii. Piperyna powoduje także lipolizę, czyli rozpad tkanki tłuszczowej. Najlepsze efekty daje połączenie piperyny ze zdrową dietą i wysiłkiem fizycznym – wtedy w ciągu miesiąca można stracić od 4 do 6 kg.
Inne właściwości piperyny to:
- działanie przeciwbakteryjne
- silne działanie przeciwnowotworowe
- pobudza żołądek do produkcji soków trawiennych.
Bardzo popularne jest łączenie w suplementach piperyny z kurkuminą, gdyż wspierają one swoje działanie. Jednoczesne przyjmowanie tych dwóch substancji sprawia, że biodostępność kurkumy staje się do 20 razy większa. Z kolei kurkuma neutralizuje ewentualne podrażnienia żołądka spowodowane przyjmowaniem piperyny.
4. Kofeina na odchudzanie
Kofeina jest składnikiem obecnym w ziarnach, owocach i liściach różnych roślin. W suplementach na odchudzanie często możesz znaleźć herbatę, kakao, ostrokrzew paragwajski (yerba mate) czy guaranę – to wszystko są surowce bogate właśnie w kofeinę. Jak kofeina wpływa na odchudzanie?
- może wspierać proces lipolizy, czyli rozpad tłuszczu. Dzięki temu spalamy w ciągu dnia więcej kalorii
- zwiększa termogenezę
- bardzo dobrze działa w połączeniu z ekstraktem z zielonej herbaty, razem powodują rozpad zalegającego tłuszczu poprzez zwiększenie stężenia norepinefryny.
Poza tym kofeina wspiera koncentrację, redukuje zmęczenie i zwiększa wydolność fizyczną. Ma działanie pobudzające, więc nie zaleca się przyjmowania kofeiny wieczorem oraz u osób mających zaburzenia lękowe, nadciśnienie lub inne problemy kardiologiczne.
5. Błonnik
Mianem “błonnik” określa się różnorodne substancje, które nie ulegają trawieniu i nie są wchłaniane w organizmie. Błonnik znajduje się wyłącznie w produktach pochodzenia roślinnego. Wyróżnia się dwa główne rodzaje błonnika: rozpuszczalny w wodzie (np. śluzy roślinne, gumy, pektyny, beta-glukany) oraz nierozpuszczalny (np. celuloza i ligniny). Oba są bardzo ważne, choć ich funkcja w organizmie jest nieco inna.
Główną funkcją błonnika jest wsparcie dla prawidłowego działania układu pokarmowego. Błonnik nierozpuszczalny chłonie wodę i pęcznieje w układzie pokarmowym, dzięki czemu daje uczucie sytości. Błonnik rozpuszczalny natomiast w kontakcie z wodą zmienia się w żel, który ułatwia usuwanie resztek pokarmów z układu pokarmowego.
Jak działa błonnik w suplementach na odchudzanie?
- zapewnia szybsze uczucie sytości
- dzięki temu obniża wartość energetyczną posiłków
- zmniejsza apetyt
- reguluje wchłanianie tłuszczów oraz węglowodanów.
Źródłem błonnika w suplementach na odchudzanie są zazwyczaj: owies, pszenica, babka jajowata i babka płesznik, ananas. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37163454/
Przy wprowadzaniu błonnika do diety koniecznie należy pamiętać, żeby robić to stopniowo i dbać o większą ilość wypijanej wody. Nadmiar błonnika i niskie spożycie wody może spowodować zaparcia, bóle brzucha, wzdęcia.
6. Berberyna a suplementy na odchudzanie
Berberyna jako środek na odchudzanie stała się w ostatnim czasie bardzo popularna. Otrzymuje się ją z łodyg, korzeni i kłączy rośliny o nazwie berberys. Jest to roślina od setek lat stosowana w medycynie chińskiej. Berberyna ma niezwykle szerokie spektrum zastosowania:
- przyspiesza metabolizm, spala tłuszcz z brzucha
- hamuje odkładanie się tłuszczu
- berberyna wpływa na regulację wydzielania leptyny, czyli hormonu odpowiedzialnego za uczucie sytości
- obniża poziom cholesterolu
- działa przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie.
Ponadto badania wykazały, że berberyna pozytywnie wpływa na poziom glukozy we krwi, co jest szczególnie ważne dla osób zmagających się z cukrzycą lub insulinoopornością. Ciekawą właściwością berberyny jest też podnoszenie odporności organizmu.
Czy berberyna to naturalny odpowiednik semaglutydu? Obiecujące działanie berberyny podczas diety odchudzającej spowodowało, że jest czasem nazywana w mediach społecznościowych “naturalnym semaglutydem”, czyli naturalnym odpowiednikiem drogich leków stosowanym w leczeniu cukrzycy typu II i otyłości. Czekamy na badania naukowe potwierdzające tę tezę.
7. L-karnityna
L-karnityna to naturalna substancja wytwarzana w organizmie w wątrobie, nerkach i mózgu.
L-karnityna pomaga w odchudzaniu i spala tłuszcz – tak wynika z wielu publikacji. Jest to substancja, która naturalnie występuje w naszym organizmie, ale możemy spotęgować jej działanie poprzez dostarczanie jej w formie suplementów.
Jak działa L-karnityna? L-karnityna uczestniczy w transporcie wolnych kwasów tłuszczowych do mitochondriów. Tam zachodzi proces ich utleniania, czyli produkcji energii (“spalania”). Na skutek utlenienia kwasów tłuszczowych nie są one już magazynowane w postaci trójglicerydów.
Oprócz tego L-karnityna jest antyoksydantem, chroni komórki przed uszkodzeniami, ponadto przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu i przeciwdziała miażdżycy.
L-karnityna polecana jest sportowcom, szczególnie trenującym sporty wytrzymałościowe, ponieważ zwiększa wydolność organizmu i zmniejsza niedotlenienie mięśni w wyniku długotrwałego wysiłku.
8. Tamaryndowiec malabarski Garcinia cambogia
Niepozorna roślina o chwytliwej nazwie pochodzi z Tajlandii i Indii, choć spotykana jest też w Afryce. Żółtopomarańczowe owoce już od stuleci stosowane były w tradycyjnej azjatyckiej medycynie, a działanie na odchudzanie zostało potwierdzone we współczesnych publikacjach.
Na odchudzające działanie Garcinia cambogia wpływa zawartość kwasu hydroksycytrynowego, który hamuje działanie enzymu przekształcającego nadmiar węglowodanów do tłuszczów. Stosowanie tamaryndowca malabarskiego według badań powoduje utratę średnio 1 kg na przestrzeni dwóch tygodni. W połączeniu z dietą i aktywnością fizyczną suplementacja Garcinia cambogia może przynieść świetne rezultaty.
Inne właściwości tamaryndowca to m. in.:
- obniżanie poziomu cholesterolu LDL i podwyższanie frakcji HDL
- obniżanie poziomu insuliny
- jest bogaty w wapń, żelazo, magnez, potas, cynk, fosfor
- wpływa na ilość serotoniny – neuroprzekaźnika odpowiedzialnego za dobre samopoczucie i regulację snu
- zmniejsza apetyt.
9. Ekstrakt z pomarańczy gorzkiej
Bardzo popularnym składnikiem suplementów na odchudzanie jest ekstrakt z gorzkiej pomarańczy, który jest źródłem synefryny. Jest to substancja o udowodnionym działaniu spalającym tkankę tłuszczową.
Ekstrakt z gorzkiej pomarańczy stymuluje metabolizm, hamuje apetyt, pobudza termogenezę, a więc jest idealnym sprzymierzeńcem w walce o szczupłą sylwetkę. Nieoceniona jest także rola tego ekstraktu w ujędrnianiu skóry i walce z uporczywym cellulitem. Suplementy z ekstraktem z gorzkiej pomarańczy ograniczają ochotę na podjadanie i w sposób naturalny zwiększają uwalnianie kwasów tłuszczowych (ich “spalanie”).
10. Wyciąg z pokrzywy (Urtica dioica)
Pokrzywa to roślina szeroko stosowana w tradycyjnej medycynie i ziołolecznictwie. Jest bogata w makro- i mikroelementy (magnez, fosfor, wapń, potas, żelazo, jod, sód, krzem) oraz witaminy A, B, C oraz K.
Stosowanie wyciągu z pokrzywy w odchudzaniu jest uzasadnione, ponieważ:
- obniża poziom cukru we krwi
- aktywizuje pracę trzustki
- wpływa na produkcję żółci przez wątrobę
- działa oczyszczająco na przewód pokarmowy.
Picie naparów z pokrzywy lub przyjmowanie suplementów na odchudzanie z wyciągiem z pokrzywy przyspiesza trawienie i reguluje pracę układu pokarmowego.
Pokrzywa jest znana także ze swojego działania moczopędnego, stąd chętnie wykorzystuje się ją w celu zmniejszenia zalegającej w organizmie wody, cellulitu wodnego i opuchlizny. W ten łagodny sposób pomaga pozbyć się pociążowych kilogramów.
Przyjemnym “skutkiem ubocznym” stosowania pokrzywy jest wzmocnienie włosów, paznokci i skóry.
11. Ocet jabłkowy
Ocet jabłkowy to naturalna substancja, która ma wiele prozdrowotnych właściwości. Ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i antyoksydacyjne. Według badań jego działanie spalające tłuszcz nie jest spektakularne, ale warto sięgać po suplementy z octem jabłkowym ze względu na jego właściwości regulujące poziom insuliny i cholesterolu.
Naturalny niefermentowany ocet jabłkowy jest źródłem pektyn, czyli błonnika powodującego uczucie sytości.
Stosowanie octu jabłkowego w postaci tabletek bywa korzystniejsze niż picie surowego octu ze względu na mniejsze ryzyko erozji szkliwa spowodowanego kontaktem z kwasem octowym.
12. Chrom
Chrom jest niezbędnym dla człowieka składnikiem pełniącym wiele zadań w naszym organizmie. Przede wszystkim znany jest z właściwości regulujących gospodarkę glukozową, jest on bowiem składnikiem czynnika tolerancji glukozy – GTF.
GTF jest wytwarzany w wątrobie i uwalniany do krwi wtedy, gdy podwyższa się poziom glukozy lub insuliny. Dzięki GTF komórki szybciej i sprawniej transportują i przyswajają glukozę. Suplementacja chromu wpływa więc na poprawę wrażliwości insulinowej, a także obniżenie stężenia glukozy w organizmie.
Chrom wpływa także pozytywnie na profil lipidowy, obniżając frakcję LDL, a zwiększając HDL.
Niedobór chromu powoduje zmęczenie i rozkojarzenie, niepokój, drażliwość, bóle głowy, a także zwiększony apetyt na słodycze. Zastosowanie suplementu chromu może pozwolić pozbyć się tych dolegliwości i przyczynić do spadku masy ciała.
Przeciwwskazania
Suplementy na odchudzanie są przeciwwskazane u kobiet w ciąży, karmiących oraz osoļó poniżej 18 roku życia. Osoby chcące stosować takie suplementy powinny skonsultować się z farmaceutą lub lekarzem, ponieważ niektóre suplementy roślinne mogą wchodzić w interakcje z przyjmowanymi lekami. Należy dokładnie czytać zalecenia producenta i nie przekraczać zalecanej dawki preparatu.
Podsumowanie
Przedstawione w artykule składniki suplementów na odchudzanie mogą być świetnym dodatkiem do diety i aktywności fizycznej w procesie redukcji masy ciała. Wszystkie one są naturalnego pochodzenia, stosowane od wielu lat, sprawdzone i skuteczne. Mamy nadzieję, że ten artykuł pomoże Ci w wyborze odpowiedniego preparatu dla siebie, zachęcamy także do zapoznania się z najlepszym rankingiem suplementów na odchudzanie 2024.